Місця для відпочинку
МІСЦЯ ДЛЯ ВІДПОЧИНКУ
Пляжі. Всі узбережжя Іспанії - це рай для туристів - вони складають дивовижний світ. Просторі піщані пляжі, лагідне море з чистою водою, сонце, вітер, чудові пейзажі і чарівність середньовічних міст із численними магазинами, пабами, ресторанами і дискотеками. Хоча навіть на багатолюдному курорті можна знайти місце для самоти. На всіх пляжах можна купатися і загоряти без верхньої частини купального костюма. Нудистам дозволено купатися на окремих відрізках або спеціальних пляжах. В Іспанії немає приватних пляжів, тому навіть дуже дорогі і престижні готелі не можуть відгородити свої пляжі від сторонньої присутності. Лежаки - платні, коштують приблизно 10 euro на цілий день. Коста-Брава - ділянка узбережжя, яке починається за 50 км на Північ від Барселони і тягнеться по всьому березі провінції Жерона. Ця зона відома чудовими пейзажами, де скелястий крутий берег чергується з невеликими бухточками і пляжами з дрібним піском.
Деякі селища сильно експлуатуються індустрією туризму, але ще збереглися оригінальні місця типу Тоссі де Мар - рибальське селище. Головні туристичні центри Коста-Брави: Росас, Емпуріабрава, Сант Педро Пескадор, Сант Мартін де Ампуріяс, Ла Ескала, Естартит, Паламос, Тосса де Мар, Фігейрас.
НАЦІОНАЛЬНА КУХНЯ
Однією з найбільш визначних пам'яток Іспанії є, поза всяким сумнівом, її кухня - одна з найкращих у світі за якістю і розмаїтістю продуктів. Не можна серйозно говорити про існування національної кухні, швидше за все йдеться про численні регіональні кухні, на кожну з яких вплинули кліматичні умови і власний спосіб життя. Галісійська кухня взагалі на інші "іспанські" не схожа. А баскська більше схожа на грузинську (точніше на абхазьку). Специфічним для всіх кухонь Іспанії є широке застосування зелені шавлії і тертих волоських горіхів.
РЕСТОРАНИ
Їжа в Іспанії - це одна з найбільш приємних церемоній повсякденного життя. Їдять іспанці з задоволенням, не поспішаючи. Розмаїтість і багатство кулінарного мистецтва, а ще прихильність іспанців культурі тарілки і скатертини, сприяли тому, що всюди, не має значення чи то велике місто чи маленький хуторок, дуже легко знайти місце, де можна гарно поїсти. Обідній час звичайно відстає приблизно на півтори години від загальноприйнятого, однак, його тривалість у різних закладах харчування дозволяє кожному клієнту поїсти в звичний для нього час. Вечеря починається не раніше 9 години вечора, кафе і ресторани заповнюються найчастіше лише близько 23 години. Нічні гуляки, відвідавши чималу кількість закладів, люблять зустрічати схід сонця за порцією гарячого шоколаду і чуррос (спіральки з тіста, смажені в олії). Вартість обслуговування включена в ціну страв, однак, звичайно, хоча і не обов'язково, відвідувач залишає на чай від п'яти до десяти відсотків від суми рахунка як подяку за обслуговування.
Більшість ресторанів один раз у тиждень не працює (у неділю або в понеділок), але проте є велика кількість закладів з безперервним робітником удень.