Кухня
КУХНЯ
Окрім стандартної європейської кухні Хорватія пропонує свої популярні національні блюда: із закусок це знаменитий далматинець або истринский пршут (в'ялене м'ясо), пашский або личский сирий, овечий сир, славонский кулен (вид ковбасок), знамениті самоборские або загорские чешновки (ковбаски), свіжий сир із сметаною. Вам запропонують різні основні блюда - залежно від частини країни, в якій Ви знаходитеся. У Далмациі, Примор'ї, на островах і Істрії, головні блюда - це риба і "дари морить", а м'ясні - "паштицада" або варена баранина. У континентальній частині Хорватії вибір м'ясних блюд по-справжньому багатий, а особливими фірмовими блюдами вважається індичка з кукурудзяним тестом, запечений молодий баранчик, запечена телятина, "штрукли" - рулет з сиром і сметаною. На десерт, окрім згаданих штруклей, Ви можете спробувати горіховий або маковий пиріг, листкові пиріжки з сиром або різними видами фруктів. Що випити? Виноградарство і виробництво смачних і добірних вин - багатовікова традиція хорватських виноградарів і в континентальній частині Хорватії, в Примор'ї і Далмациі. Відомі марки хорватських вин з побережжя і островів - це червоні вина: Теран, Мерлот, Кабернет, Опопло, Плавац, Дінгач, Поступ і білі вина: Мальвазія, Пошип, Пінот, Куюнджуша, Жлахтіна, Мускат. У континентальній частині країни - Різлінг, Грашевіна, Бургундац, Трамінац. Серед міцних напоїв найбільш відомі - Млівовіца, Траваріца, Лозовача, а з десертних напоїв - Прошек і Мараськино.